CE: Noi reguli menite sa vina in sprijinul tarilor cu absorbtie redusa de fonduri europene

Comisia Europeana a adoptat luni (04.05.2015) o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013 prin care sunt explicati in detalii pasii de urmat de catre statele membre, dar si de CE, in vederea finalizarii programelor de coeziune 2007 – 2013. 

Aceste programe utilizeaza fondurile europene incepand din anul 2007 si pana la finalul anului 2015 […] pana in luna martie 2017, statele membre vor trebui sa depuna un raport final in care sa se mentioneze care au fost proiectele, sa fie trecute in revista cheltuielile si sa includa o declaratie de finalizare ce atesta legalitatea si conformitatea acestora din urma – Corina Cretu, comisar european pentru politi regionale.

A fost adaugata o componenta de “10% flexibilitate”. Aceasta permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiasi program. Apoi, revizuirea clarifica faptul ca instrumentele de inginerie financiara vor putea continua sa investeasca in economia reala si in anul 2016. Mai mult decat atat, procedurile ce gestioneaza modul in care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 in cea 2014-2020 au fost simplificate si rationalizate.

In acest context, comisarul european  Corina Cretu, a declarat: Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru politici regionale, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarsitul anului 2015.
Sursa 1

Sursa 2 


Taguri: , , , , , , , , ,

« Inapoi