Dincolo de diferenta – dezbatere publica cu si despre discriminare si empatie in organizatii

Inca o dezbatere publicata derulata cu succes in Constanta alaturi de Agentia Nationala Antidrog in cadrul proiectului Egalitate pe piata muncii – sansa TA la un viitor mai bun!.

Dezbaterea publica „Managementul diversitatii in organizatii – femeia si empatia emotionala”, organizata ieri, in Constanta, a reunit 60 de stakeholderi relevanti din domeniu. Alaturi de invitati am evaluat modul in care organizatiile, atat de la nivel regional, cat si national incurajeaza diversitatea, comportamentul asociativ, initiaza si implementeaza alternative care au ca rezultat o incluziune reala a tuturor angajatilor.

Discutiile s-au axat, in special, pe modul in care sunt percepute calitatile si talentele femeilor pe piata muncii, fiind identificate obstacolele pe care le au acestea de depasit ca urmare a barierelor si stereotipurilor care le impiedica sa-si dezvolte cariere profesionale de succes. Managementul diversitatii de gen genereaza un mediu de lucru care favorizeaza productivitatea, iar satisfactia angajatilor este considerabil ridicata.

Mihaela Rus, Conferentiar Universitar Dr. si vicepresedinta a Senatului Universitatii Ovidius din Constanta a subliniat importanta infiintarii unui departament anti-discriminare in cadrul organizatiilor. Un exemplu de bune practici il constituie chiar institutia pe care a reprezentat-o. In cadrul universitatii, prof. Rus, cu sustinerea reprezentatilor studentilor, a propus si a infiintat un departament de monitorizare a modului in care sunt respectate drepturile studentilor, cat si a cadrelor didactice. Domnia sa a subliniat ca reperele valorice cu privire la femei si calitatile acestora sunt importante in raport cu aportul femeilor in societate si in organizatie. Pentru a depasi bariere de gen e important ca femeia sa nu mai fie perceputa ca instrument sexual, desi din pacate, de multe ori mass-media promoveaza acest model.

Doamna Emilia Murineanu, directoare in cadrul AJOFM Constanta a adus in atentia participantilor nevoia de schimbare a curriculei si a atitudinii cadrelor didactice cu privire la rolurile pe care le poate indeplini femeia in social. Totodata, exista o reala nevoie de a fi dezvoltat un sistem de promovare, care sa se constituie in model de bune practici pentru a fi preluat in cat mai multe institutii publice. Revenind la importanta educatiei in sustinerea drepturilor si autoafirmarea femeii in spatiul publi,c s-au constat existenta unor diferente intre femeile cu studii medii si superioare si cele necalificate. Acest lucru se regaseste si in modul in care prima categorie stie sa isi apere si sa-si promoveze interesele in fata angajatorilor dar nu numai.

Necesitatea conceperii unor repere cantitative, cat si calitative care sa masoare si sa fotografieze realitatea sociala si interesele de gen e concluzia la care au ajuns participantii la discutii. Prin intermediul acestor mecanisme se pot propune politici publice si modificari legislative, institutionale care sa se constituie in factor mobilizator pentru o mai mare incluziune pe piata muncii fie ca vorbim de femei sau barbati, de etnii, religii, orientare sexuala diferite. Unitatea in diversitate se va prezenta astfel nu doar ca un motto, ci ca o realitatea sociala.

Agentia Nationala Antidrog si compania de consultanta Loop Operations sunt parteneri in cadrul proiectului „Egalitate pe piata muncii – Sansa TA la un viitor mai bun!”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Acest eveniment face parte dintr-un demers mai amplu in cadrul caruia partenerii isi propun sa realizeze o ampla analiza asupra problemei excluziunii sociale si profesionale a femeilor apartinand grupurilor vulnerabile, cauzata in special de absenta unei educatii adecvate si a abilitatilor necesare pentru ocuparea unui loc de munca.


Taguri: , , , , ,

« Back