Pulsul programelor nationale de sustinere a antreprenoriatului

La inceputul saptamanii viitoare se lanseaza primele doua programe nationale adresate antreprenorilor: Femeia Manager si Comert si Servicii.

Totodata, ne putem astepta si la anuntarea calendarului pentru celelalte programe in perioada urmatoare. Este vorba de programele: START, Micro-Industrializare, SRL-D și Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea IMM in mediul rural.

In acest sens, am pregatit acest scurt material privind aspecte esentiale, din perspectiva noastra, ale acestor programe. Nu vom relua acele informatii genererale despre programe publicate atat de AIPPIMM cat si de alte surse de informare, intentia noastra este de a prezenta observatii de ajutor pentru antreprenori. Procedurile oficiale le puteti gasi pe site-ul aippimm.ro

Observatii generale        

1/Oportunitatea unei aplicatii: Conform datele AIPPIMM in fiecare an cererea pentru aceste programe depaseste de 3 pana la 4 ori bugetul alocat. Ceea ce presupune din partea unui beneficiar, in prima instanta, punctajul maxim pentru a avea sanse la finantare.

2/Domenii favorizate: In afara programelor cu destinatie predefinita ( comert/ servicii) sectoarele de referinta sunt IT si Productie.

3/Se pune accentul, in punctaj, pe crearea de locuri de munca: In medie pentru fiecare 10.000 de euro prevazuti pentru investitie, antreprenorul trebuie sa creeze 1 loc de munca pentru a beneficia de punctajul maxim.

 

Pentru Femeia Manager:

1/Specific pentru acest program este posibilitatea de a aplica cu un PFA sau Intreprindere Individuala.

2/Cererile de finantare se pot incarca incepand cu 12.07 si pana pe 16.07.

Program Comert si Servicii:

1/Probabil programul cu cea mai stransa competitie pentru granturi.

2/Recomandam unui potential aplicant sa urmareasca atingerea punctajului maxim si sa vizeze crearea unui numar cat mai mare de locuri de munca fata de cele punctate in grila.

3/Totodata, beneficiarii trebuie sa urmareasca indeplinirea conditiei privind autorizarea prealabila, cu cel putin 3 luni fata de data aplicarii, pentru activitatea finantata prin proiect.

Programul de micro-industrializare:

1/Beneficiarii interesati trebuie sa urmareasca cu atentie criteriile de eligibilitate pentru acest program. Fata de celelalte masuri, acesta conditioneaza sprijinul de un istoric de cel putin 2 exercitii financiare incheiate.

2/Totodata, eligibilitatea intreprinderilor este impartita dupa teritoriu si forma de organizare, dupa cum urmeaza:

                   -Microintreprinderile sunt eligibile doar in regiunea Bucuresti-Ilfov.

                   -Intreprinderile mici si mijolocii sunt eligibile in toate celelalte regiuni ale tarii.

Program de dezvoltare in mediu rural:

1/Acest program este complementar masurilor oferite de pentru activitati non-agricole in zone rurale prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR). Prin urmare, sunt eligibile intrepreinderile care au fost infiintate cu cel putin 3 ani inainte de depunerea cererii de finantare.

2/Daca un beneficiar nu este eligibil pentru acest program, sau considera ca nu este avantajat conditiile oferite, recomandam o evaluare pentru programele finantate prin PNDR.

Program de creditare Romano-Elvetia:

Din punctul nostru de vedere acest program reprezinta o alternativa interesanta pentru un antreprenor ce nu poate beneficia de o solutie de finantare nerambursabila. Exista si pentru acest program restrictii privind domeniile de activitate ale potentialilor beneficiari.

Domeniile eligibile sunt: Productie, Servicii medicale, Tursim, Comercializarea de siteme de eficientizare energetica.

Programul ofera credite de pana ala 366.000, garantate partial de guvernul Romaniei si cu o dobanda preferentiala de 2,34%.

Tips & Tricks pentru potentialii aplicanti

1/Avand in vedere modificările realizate de antreprenori la sedii/ puncte de lucru ca urmare a schimbarilor legislative de la începutul acestui an, pentru acele programe care cer dovada autorizarii prealabile a activitatii trebuie depus un certificat constatator cu istoric.

2/Atentie la incadrarea activitatii conform CAEN într-un domeniu, este frecventa confuzia intre productie si activitati de prestari servicii sau comert.

3/Ofertele folosite pentru fundametarea bugetului nu restrictioneaza beneficiarii la achizitionarea exact a acelor produse si servicii, cat timp beneficiarul prevede in planul de investitii doar specificatii tehnice si nu se auto-limiteaza prin descrierea unor marci sau produse.

Daca aveti intrebari, o speta anume pe care doriti sa o clarificari sau pentru o discutie particularizata cu un consultant Loop Operations scrieti-ne pe adresa finantare@loopoperations.ro.

Succes!!!


Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , ,

« Inapoi